11/26/2011

Ramai Manusia Keliru Status, Bercinta Seperti Sudah Berkahwin

Pelik, pelik dan pelik.. Ungkapan yang terdetik di mindaku ini melihat gelagat remaja sekarang ini yang bercinta atau kata nama lain Ber'couple'.. Semestinya bercinta semasa itu satu anugerah daripada Allah yang sukar kita tolak kan?..

Bila bercinta segalanya manis, seperti dunia ini kita yang punya..


Ayat yang biasa diungkapkan, tatkala manis bercinta. Tepuk dada, tanya iman. Mampukah kita hendak bercinta jika cinta kita pada ilahi belum kukuh dan adakah cinta kita kepada manusia akan lebih kukuh??..


Berkenaan dengan tajuk diatas, 'Ramai Manusia Keliru Status, Bercinta Seperti Sudah Berkahwin'. Kekeliruan status, itulah yang boleh diungkapkan bagi mereka yang beraksi bersama pasangan bercintanya yang belum sah ikatannya. Dengan kata lain ber'couple' . Yeah, tidak salah untuk bercinta sesama insan kerana Allah memberikan perasaan itu untuk manusia. Tapi ramai yang salah menggunakan perasaan tersebut. Malah diluahkan kearah kemaksiatan dan penzinaan.


'Bercinta Seperti Sudah Berkahwin??'

Yup, sedar tidak perlakuan sesetengah hamba Allah yang bercinta mengalah orang berkahwin. Berpelukan, bersentuhan di khalayak ramai sehingga hilang semua perasaan malu. Yelakan, dunia ibarat kita yang punya ketika manis bercinta, sampai lupa dunia ini cuma sementara je. Dosa dan penyesalan setiap perlakukan dilupakan. Apa yang dilakukan semua manis belaka tanpa menyedari kesan dan akibatnya. Tapi ada juga orang berkahwin yang bermanja dan bereaksi seperti orang yang baru bercinta. Malah itu yang digalakkan kerana dapat menghindari zina dan maksiat.
'Ala, Orang bercinta, biasalah, mestilah reaksi macam tu, Apa ada hal'

Diakhirat kelak, cubalah berkata seperti berikut dan apa reaksi yang kita dapat?. Itulah manusia, yang hanya tau mengiku nafsu sahaja. Mereka berkata semuanya seronok tatkala menjadi hamba kepada nafsu sendiri.

'Tepuklah dada, tanya iman kita, tidak salah untuk bercinta tapi biarlah berpada.'

Sememangnya agak 'Annoying' melihat perbuatan remaja sekarang ini yang bereaksi mengalahkan orang berkahwin dan agak simpati kepada mereka kerana mempunyai sindrom 'Kekeliruan Status'. Apa yang cuba disampaikan pada entri ini ialah lihatlah diri kita bila bercinta, jangan menaburkan tahi kepada disendiri dan orang berdekatan dengan perlakukan kita yang hanya mengikut nafsu.

*Couple pada entri ini merujuk kepada pasangan belum berkahwin. Tiada kena mengena samada hidup mahupun mati. Kecuali mereka yang mempunyai sindrom 'Kekeliruan Status'.


Sekian Assalamualaikum.


3 comments:

 1. inilah berlaku bila matlamat menghalalkan cara.
  dan inilah yang diterima oleh remaja2 kita.
  Bukan utk agama tapi utk diri sendiri.

  ReplyDelete
 2. mereka suda hanyut dengan dunia mereka sendiri....akan sampai satu masa Allah akan tunjukkan balasannyer...

  ReplyDelete
 3. terlalu banyak sudah contoh amaran2 Allah.. Namun masih begitu taksub dengan kehidupan duniawi, nk tunggu terjatuh baru tergadah?..nauzubillahi min zaliq, andai ada peluang lg.. semoga dibukakan 'hati2 ini' utk bertaubat...ameen ya Allah

  ReplyDelete

© Titian Tajdid 2014