5/11/2012

Antara Sahabat Dan Bisnes, Sahabat Kerana Bisnes?Assalamualaikum, Semoga pembaca semua sentiasa dirahmati, dibimbingi segala keputusan dan dipermudahkan segala urusan dari Allah S.W.T. Terdetik mahu menulis entri selepas apa yang terjadi baru-baru ini. Alhamdulillah, Memang bagus jika mahu berniaga kerana Rasulullah dahulu juga berniaga bersama isteri baginda. Seperti sedia maklum, zaman sekarang ni banyak bisnes yang boleh kita lakukan apatah lagi pada zaman serba moden dengan wujudnya internet. Dunia tanpa sempadan katanya, tapi adakah tindakan kita juga luput dan lupus dengan sempadan yang Agama sudah berikan?.

Banyak perniagaan daripada internet, dan antara yang saya ingin ketengahkan ialah perniagaan yang melibatkan pencarian orang bawahan atau dengan kata lain 'Downline'. Ada mereka kata ianya MLM iaitu Multi Leveling Marketing dan sebagainya. Terdapat banyak cara untuk menyebarkan pengaruh mereka ini, antaranya ialah menggunakan sosial network seperti facebook, myspace, Syaz Story ;) dan sebagainya. Akan tetapi, yang mengecewakan ialah mereka menjadi ianya satu platform berniaga bukan untuk bersosial. Sememangnya tidak salah mahu berniaga, tidak sama sekali, apa yang menjadi sesuatu yang kurang menyenangkan ialah berkawan semata-mata untuk berniaga.

Sungguh saya sendiri pernah mendapat invite friend dari seseorang, tidak tahu samada benar atau tidak orang nye, tapi, tatkala dilihatkan pada wallnya, semuanya post-post berkaitan perniagaannya itu. Apakah tujuan dia menambah saya dalam rakannya?. Untuk Men'tag' pelbagai gambar dan kata-katanya agar saya menyertai juga dan akhirnya saya juga akan berkelakuan seperti itu?.

Nazubillah, sungguh, manusia jika ingin mengejar dunia, mereka akan lupa akhirat. Janganlah kita meletakkan dunia didalam hati dan Akhirat di tangan kita. Kelak kita akan menyesal. Letakkan Akhirat didalam hati dan dunia di tangan kita sahaja. Sememangnya Rasulullah s.a.w itu berniaga dan ada kita lihat pada kisah atau mana-mana menceritakan Rasulullah mahu bersahabat sebab hendak menyebarkan perniagaannya?. TIDAK sama sekali!.

Ikhlaslah dalam perniagaan mahupun dalam persahabatan. Jika kita hanya mahu untung dari segi diri sendiri sahaja, tidakkah itu dipanggil pentingkan diri sendiri?. Saya tidak mahu menyentuh tentang halal dan haram perniagaan ini, kerana sudah tersebar luas mengenainya. Apa yang saya cuba sampaikan ialah, tidak salah untuk berniaga, akan tetapi, lihat objektif kita, lihat matlamat kita berniaga, lihat sebab kenapa kita berniaga, dan paling penting, lihat kenapa kita bersahabat, adakah kerana perniagaan?.

Saya doakan semoga sesiapa yang berniaga, Allah murahkan rezeki kalian semua dan mudahkan segala urusan dan Allah sentiasa membimbing kalian dalam membuat keputusan dan memberi petunjuk.
Jadilah sahabat kerana Allah sebab itu adalah matlamat utama kita. Jangan jadikan sahabat tempat untuk kita mengaut keuntungan diri sendiri mahupun orang lain. Jika mahu berniaga, penuhilah dengan tatasusila dan adab-adabnya dan bukan dengan serbu begitu tanpa berfikir sejenak mengenai apa akibat dari tindakan kita. Jangan disebabkan kita terlalu mengejar dunia, akhirnya persahabatan semuanya punah disebabkan kerakusan manusia mencari duniawi.

Semoga kita semua dihindari dari perkara buruk ini. InsyaAllah. Sekian, Yang baik datangnya dari Allah, segala kesilapan datang dari diri saya sendiri. Assalamualaikum.

0 comments:

Post a Comment

© Titian Tajdid 2014